(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2008)
U radu se preispituje nastanak i uloga stalnih rimskih vojnih logora na delmatskom području od rijeke Krke do rijeke Neretve i južno od planine Dinare, koje predstavljaju legijski logori Burnum i Tilurij te auksilijarni logori Andetrij i Bigeste. Autor se ne slaže s dosadašnjim uvriježenim mišljenjem da je riječ o rimskoj obrambenoj liniji, odnosno svojevrsnom limesu koji je nastao ili kao rezultat Oktavijanova pohoda na Delmate 34. – 33. pr. Kr. ili poslije Batonova ustanka u 9. nakon Kr., a služio za obranu rimskih primorskih gradova Narone i Salone. Vojni logori na toj liniji nastali su kao rezultat rimskih ratnih operacija na delmatskom području: Bigeste tijekom pohoda Azinija Poliona ili Oktavijana, Tilurij kao sastavni dio velikog Oktavijanovog opsadnog sustava oko delmatskog utvrđenog grada Setovije, Andetrij poslije Tiberijeva osvajanja delmatskog Andetrija, a Burnum kao dio Germanikova opsadnog sustava oko delmatskog utvrđenog grada Ardube. Kasnije postojanje stalnih logora na tim mjestima i upravo na toj kratkoj liniji u blizini rimskih lučkih gradova Narone, Salone i Skardone, i to nakon konačnog rimskog osvajanja ne samo delmatskog područja nego i širokog prostora koji je obuhvatila rimska provincija Dalmacija, treba prvenstveno promatrati kroz intenzivno i masovno novačenje Delmata i drugih pokorenih naroda u 9 delmatskih kohorti.