(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2009)
U svom značajnom djelu Prokopije iz Cezareje spominje i neke činjenice iz zanimljivog života Ildigisa, nasljednika langobardskog trona, koji, međutim, nije nikad postao kraljem. Bizantski autor također spominje i Slavene što je vrlo važno za njihovu povijest u 6. stoljeću. Dugotrajne rasprave među povjesničarima nisu dovele do jedinstvenog zaključka o smještaju naselja Ildigisovih slavenskih saveznika. Sve veći broj arheoloških nalaza koji se mogu povezati s tim problemom omogućuje da u raspravi sudjeluju i arheolozi. U članku se analiziraju moguće interpretacije Prokopijevih navoda i različite ideje o točnom položaju slavenskih naselja koja spominje. Te se teorije razmatraju u svjetlu dostupnih arheoloških podataka, posebice stoga što moderne metode omogućuju precizno datiranje nalaza, a sve veći broj arheoloških podataka iz Hrvatske, Slovenije, Rumunjske i ostalih zemalja omogućuje novi pristup problemu najranijih slavenskih naselja.