(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2009)
U ovom se prilogu ukratko analiziraju akti Salonitanskih metropolitanskih sabora (concilia metropolitana Salonitana) održanih 15. srpnja 530. i 4. svibnja 533. g. pod predsjedanjem salonitanskog nadbiskupa (archiepiscopus Salonitanus) Honorija Mlađeg (528.-547.). Sudionici su ih potpisivali sukladno značaju svojih dijeceza, odnosno službi, počevši od samoga nadbiskupa do opunomoćenika (primas) Senijske biskupije (do 530. g.), odnosno biskupâ triju novoutemeljenih biskupija (533. g.). Akte iz 530. g. supotpisali su i salonitanski arhiprezbiter sa još dvojicom salonitanskih svećenika, četvorica prezbitera nedefinirane dijecezanske pripadnosti te dvojica po svoj prilici predstavnika monaških zajednica (patres). Akte iz 533. g. potpisali su samo biskupi, što je i razumljivo s obzirom na činjenicu da su tijekom održavanja toga sabora rješavana pitanja reorganizacije crkvene hijerarhije u Dalmaciji odnosno Salonitanske metropolije. Akte obaju sabora potpisao je i biskup panonske Siscije, ne samo zbog toga što se i njegova dijeceza, baš kao i Dalmacija, od 493. g. nalazila pod vlašću Ostrogota, nego vjerojatno i zato što se i ona suočavala sa sličnim problemima kao i crkva u Dalmaciji.