(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2012)
Rimska kolonija Epidaur (današnji Cavtat) slabo je arheološki istražena, pa je to glavni problem u proučavanju bilo kojeg aspekta rimskog života na području današnjeg Dubrovnika. Međutim, zahvaljujući epigrafskoj građi, materijalnim ostacima, stanovitoj tradiciji i indikacijama, moguće je nešto kazati o rimskoj religiji i kultovima u Epidauru u vremenu rimske dominacije našom obalom. Dosada smo uspjeli izdvojiti sljedeća božanstva i kultove: Jupitera, Minervu, Dijanu, Asklepija, carski kult i Mitru. Jupiter, Dijana i nepoznato božanstvo su potvrđeni natpisom. Štovanje Minerve je dosada potvrđeno samo kao privatno u vidu brončane statue. O Asklepijevom kultu govori tradicija i analogije s Naronom, a tri geme s njegovim likom svakako ne mogu biti dovoljan dokaz o javnom štovanju toga kulta. Carski kult je također dokazan s dva natpisa, a posredno i počasnim natpisom Dolabele. Mitra je zasada najbolje poznato i potvrđeno božanstvo na području Cavtata, ali još nije pronađen nijedan natpis koji bi ga spominjao. Kako tek trebaju uslijediti nova arheološka istraživanja, ali i završiti sa započetima na području Cavtata i okolice, popis štovanih božanstava i kultova će zasigurno biti veći, a naše spoznaje bit će mnogo bolje argumentirane. Jasno je vidljiva rasprostranjenost spomenutih kultova i božanstava na širem području nekadašnje kolonije Epidaur što može poslužiti i kao dobar pokazatelj romanizacije dubrovačkog kraja.