(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2012)
Cilj je ovoga rada prikazati povijest terminologije vezane uz znanstvene discipline podvodnu/podmorsku arheologiju, arheologiju pomorstva i arheologiju broda u okviru hrvatske arheološke znanosti, te predložiti moguća rješenja za njihovu buduću klasifikaciju. Podvodna i podmorska arheologija široko su prihvaćeni tehnički termini kojima se uobičajeno označuju arheološka istraživanja koja se provode u posebnim uvjetima, a za čije je ostvarenje potrebno raspolagati odgovarajućom opremom i alatom. Precizna definicija termina arheologija pomorstva i arheologija broda omogućuje nam razlikovanje zadataka i ciljeva tih dviju disciplina, pojašnjava njihov znanstveni doprinos unutar matičnoga polja i pruža znatno jasniju percepciju njihovog sadržaja i značenja.