(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2013)
Među počasne naslove u municipalnom krugu valja ubrojiti i pripadnost kolegijima koji su se brinuli za obavljanje i održavanje carskog kulta, podizali su spomenike pro salute et reditu imperatoris. To su poznati kolegiji od šest članova (sevirati) kojima je na brizi bio službeni carski kult. Najstariji od njih je kolegij sevira Julijala zabilježen na jednom spomeniku iz Zadra (VI vir Iulialis), koji vrlo vjerojatno prethodi kasnijim kolegijima vezanim uz kult diviniziranih careva. Postojanje tog kolegija u Zadru potvrđeno je natpisom otkrivenim 1949. god. u arheološkim istraživanjima na Forumuu Zadru. Sedmogodišnjem Luciju Tetiju Epidijanu (Lucius Tettius Epidianus) postavio je za života ovaj spomenik otac Lucius Tettius Sperches VI vir Iulialis. Grčki kognomen i obnašanje službe sevira određuju ga kao oslobođenika italske obitelji Tettius. Mjesto za podizanje spomenika umrlom sedmogodišnjem sinu dodijeljeno je Sperhesu odlukom dekuriona, što govori o velikom osobnom ugledu kojeg je ovaj stekao. Naslov VI vir Iulialis po prvi se put u epigrafici navodi ovdje. Ovom ću prilikom pokušati razraditi i razjasniti svoje viđenje pojave ovog kolegija u Jaderu.