(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2014)
U radu je predstavljen rijedak nalaz rimskoga međašnog zida nedavno otkriven u selu Golubiću kod Obrovca. Ostaci širokoga suhozida sačuvani su u dužini od oko 900 m. Protežu se u ravnoj liniji od kanjona rijeke Krnjeze na istoku do južne padine brda Gradina na zapadu. Zid je izgradila rimska vlast tijekom 1. stoljeća poslije Krista u svrhu teritorijalnog razgraničenja dviju liburnskih peregrinskih zajednica. Najvjerojatnije je riječ o Hadri (Smokovac u Krupi) i jednoj od zajednica sa središtem na lijevoj strani rijeke Zrmanje. Izgradnjom međašnih zidova rimska je uprava razrješavala teritorijalne sporove i moguće sukobe između pripadnika susjednih zajednica, najčešće uzrokovane ispašom stoke i stočarskim kretanjima na međašnim područjima.