(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2017)
U grobu 134 na kasnoantičkom groblju na Štrbincima kod Đakova, datiranom od sredine 4. stoljeća do ranog 5. stoljeća, u kojemu je bilo pokopano dijete od 2 do 3 godine starosti, nađeni su sljedeći prilozi: bula od bakarne slitine, polumjesečasti privjesak od bakarne slitine, polumjesečasti privjesak od srebra, slabo sačuvano oglavlje (dijadema) načinjeno od tri približno kvadratne pločice od prozirnog žućkastog stakla koje su najvjerojatnije bile pričvršćene na podlogu od pozlaćene bakarne slitine, 65 perli od bjelkastog, plavog i zelenog stakla, narukvica od bakarne slitine, glineni vrč. Grob je prethodno bio objavljen u sklopu objave iskopavanja iz 2007. i 2008. na Štrbincima, ali bez detaljne rasprave o pojedinačnim nalazima. U ovome radu o tim se nalazima raspravlja s aspekta apotropejske i rodne uloge u grobnom kontekstu, sa zaključkom da je dijete najvjerojatnije bilo ženskoga roda, pokopano s velikom pažnjom i željom da mu se osigura najveća moguća zaštita u onostranosti.