(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2017)
Arheologija broda znanstvena je disciplina koja putem materijalnih ostataka, te pisanih, ikonografskih i etnografskih izvora proučava sve tipove brodova prošlih vremena. Zdenko Brusić, pionir podvodne arheologije u Hrvatskoj, započeo je intenzivan rad u podmorju šezdesetih godina prošloga stoljeća, u više navrata istražujući ostatke starih brodova. Sukladno suvremenoj metodologiji, u novije vrijeme pokazalo se kako je standardiziranje terminologije koja se koristi prilikom istraživanja prošlosti drvene brodogradnji neophodno za sustavno iznošenje rezultata istraživačkog rada, te poticanje znanstvene rasprave. U vrijeme dok je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu još postojao predmet Drvena brodogradnja, Teodor Bernardi napisao je udžbenik Konstrukcija drvenih brodova, koji je u ovome radu, u nešto izmijenjenom obliku, poslužio kao osnova za pripremanje osnovnog pojmovnika. Taj pokušaj rezultat je sve intenzivnijih istraživanja ostataka drvenih brodova u hrvatskom podmorju, koja nužno dovode do potrebe izvještavanja i objave rezultata na hrvatskom jeziku.