(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2022)
Sredinom drugog tisućljeća pr. Kr., pokojnici ili pojedinačne kosti sahranjivani su u prostoru fortifikacija naselja u Coppa Nevigati u sjevernoj Apuliji. Ovaj pogrebni običaj izdvaja se u kontekstu brončanog doba južne Italije. S druge strane, takva lokacija ukopa blizu fortifikacijskih zidina zrcali se u funerarnim nalazima s brončanodobnih gradina (castellieri) u Istri, prostoru blisko povezanom sa sjevernom Apulijom. Uzimaju se u obzir i podatci iz drugih dijelova Europe kako bi se razmotrila narav ovog fenomena i kako bi se ustanovilo u kojoj je mjeri on posebna značajka odnosa jugozapadnog i sjeveroistočnog Jadrana. U europskim kontekstima nalazimo samo uopćene sličnosti, dok se dosljednost pogrebnih običaja u naseljima u jadranskom području, temeljenih na bliskoj povezanosti s obrambenim linijama, ne čini nimalo slučajnom.