(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2022)
Kult ličnosti vladara, veličanje monarhijske moći, uzdizanje istaknutih pojedinaca na herojski i božanski pijedestal socijalni su fenomeni prisutni kod razvijenih civilizacija još od davnih vremena. Rimski carski kult, religijsko-politička institucija utemeljena na identificiranju i štovanju cara kao božanstva te propagiranju carske moći, služio je kao instrument za jačanje rimske vlasti te romanizaciju novoosvojenih područja Rimskog Carstva. Dok su u središtu štovanja prije svega bili rimski carevi, važan element u propagiranju carske ideologije činile su i njihove supruge, ali i drugi članovi vladajuće obitelji. Unatoč tomu što nisu uživale jednaka prava kao njihovi muževi, rimske su carice ipak aktivno, ali i indirektno, sudjelovale u javnim i političkim događanjima te se koristile privilegijama svojeg društvenog statusa kako bi doprinjele oblikovanju carske vlasti i rimskog društva. Time će se ovaj rad na temelju dosadašnjih spoznaja o sociopolitičkim i religijskim karakteristikama carskog kulta ukratko osvrnuti na društvenu i političku moć najutjecajnijih rimskih carica i princeza s naglaskom na štovanje njihova kulta na tlu provincije Dalmacije od vremena julijevsko-klaudijevske dinastije do 315. godine.