(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2022)
Iznimno bogat povijesni razvitak Ugljan može zahvaliti izravnoj povezanosti s obližnjim urbanim središtem, gradom Zadrom. Od posebne važnosti ističu se ostatci centurijacije, zabilježeni na čitavom otoku, te antički stambeno-gospodarski centri (villae rusticae), među kojima je najpoznatiji primjer zasigurno onaj u Mulinama. Jedan takav antički kompleks prepoznat je i u mjestu Preku, a njegove različite adaptacije svjedoče o kontinuitetu života od 2. do početka 6. stoljeća. Pri nedavnom arheološkom rekognosciranju Preka na groblju crkve Gospe od Ružarija pronađen je dosad neobjavljeni rimski nadgrobni natpis. Članak donosi njegovu restituciju i interpretaciju uz povijesnu i arheološku panoramu otoka. Formular i karakter natpisa smještaju ga u kronološki okvir između kraja 1. i prve polovice 2. stoljeća. Na istom groblju nalazi se i kasnoantički sarkofag na dvije vode, koji uz impost-kapitel s ugraviranim križem na pročelju današnje crkve sugerira mogućnost postojanja ranije starokršćanske na njezinu mjestu. Ona je vjerojatno bila posvećena sv. Andriji, na što upućuje i hagiotoponim ovog područja, u upotrebi sve do ranog novog vijeka. Ostatke pročelja današnje crkve Gospe od Ružarija, nastale u 18. stoljeću, krasi i izniman rimski reljef, upotrijebljen kao arhitrav ulaznih vrata. Sve navedeno ide u prilog trendu kontinuiranog eksploatiranja područja Preka od rimskog doba do danas, s osobito važnom fazom kasne antike.