(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2025)
Na prostoru Bosne i Hercegovine ustanovljeno je vrlo malo lasinjskih lokaliteta te je taj prostor označen kao periferni prostor rasprostiranja ove kulture. Do sada je karakteristična lasinjska keramografija potvrđena na sedam lokaliteta u Bosni i Hercegovini: Zemunica u Radosavskoj kod Banjaluke, Visoko brdo u Lupljanici, Vis u Modranu kod Dervente, Donji Klakar kod Bosanskog Broda, Gornja Tuzla u Tuzli, Biograd u Pruscu kod Donjeg Vakufa i Stari grad Cazin. U radu se prikazuje nalaz bočice lasinjske kulture s lokaliteta Visoko brdo u Lupljanici kod Dervente, čime se potvrđuje važnost revizijskih istraživanja, kao i obrade nalaza sa starih istraživanja lasinjske kulture.