(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2025)
Otkriće nekoliko ulomaka keramičkih posuda s karakterističnim stilskim obilježjima butmirske kulture na lokalitetu Brezovljani, nedaleko od Križevaca, koji se kulturno pripisuje protolenđelskom horizontu, potaknulo je ponovna promišljanja o odnosima dviju pojava: lenđelske i butmirske. Tim prije jer je i na lokalitetu Becsehely u južnom dijelu mađarske Transdanubije, koji uglavnom pripada lenđelskomu kulturnom krugu, uočena slična situacija prisutnosti butmirske keramike.