(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2025)
Keramički materijal uobičajena je i često najzastupljenija vrsta nalaza na arheološkim nalazištima te su od mlađega kamenog doba brojni nalazi ulomaka lončarije tipičan rezultat arheoloških iskopavanja. Ipak, od srednjeg vijeka lončarija postaje izniman nalaz na grobljima oko crkava, a zbog često intenzivnog ukopavanja pokojnika obično je lišena izvornih konteksta. Unatoč tomu, moguće je pretpostaviti da kontinuirano ukopavanje neće nužno rezultirati premještanjem materijala na veće udaljenosti te da koncentracija ulomaka keramike na određenom prostoru može biti naznaka područja, intenziteta i vrste aktivnosti tijekom određenog razdoblja. Time njezina pojava, specifične tehnološke, tipološke i kronološke značajke te učestalost i distribucija mogu proširiti uvid u načine korištenja istraživanog prostora. Iz tog je razloga ovaj rad posvećen razmatranju informativnog potencijala keramičkih nalaza nađenih većinom izvan izvornih konteksta, najčešće u zapunama brojnih grobova ukopanih oko crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u mjestu Gori, smještenom oko osam kilometara jugozapadno od Petrinje. Na temelju analize značajki tehnike izrade te očuvanih tipoloških karakteristika, prikupljeni keramički materijal tipološko-kronološki je determiniran. U skladu s definiranim vremenskim opredjeljenjem, u GIS okruženju provedena je analiza obrazaca njegove pojave, učestalosti i distribucije na nalazištu. Time je otvorena mogućnost izvođenja određenih pretpostavki i donošenja pojedinih zaključaka o obrascima korištenja ovog prostora tijekom različitih vremenskih perioda.