(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2025)
Fibule tipa Certosa Ic i Id odavno su prepoznate kao kronološki mlađa, za liburnsko i japodsko područje autohtona inačica u bogatom korpusu raznolikih prerada široko rasprostranjenih i kvantitativno iznimno dobro zastupljenih fibula Certosa vrste. Njihov broj znatno je povećan recentnim sustavnim istraživanjima nekropole na ravnom u Nadinu s novootkrivena 42 primjerka. Zajedno s prethodno publiciranim dvjema fibulama iz grobnice 1 u Nadinu, njihova je ukupna količina u Nadinu premašila 40 % u udjelu cjelokupnoga poznatog korpusa fibula tipa Certosa Ic i Id. U članku se raspravlja o nadinskim, ali komparativno i ostalim fibulama ove vrste uz poseban osvrt na njihovu tipološko-kronološku problematiku. S obzirom na tipološku varijabilnost nadinskih primjeraka, predloženo je uvođenje nove inačice neukrašena luka (Ie) s trima podvarijantama (Ie1, Ie2 i Ie3), a vrijeme konačne uporabe fibula tipa Certosa Ic, Id i Ie neznatno je produženo i kroz (barem) prvu polovicu 1. st. pr. Kr.