(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2026)
U radu se donosi 38 bizantskih kovanica koje se čuvaju u Muzeju franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskog na Humcu kod Ljubuškog u Bosni i Hercegovini. Dosad ih velika većina nije bila objavljena. U Muzej na Humcu dospjele su uglavnom donacijama svećenika. Najstarije kovanice datiraju se u razdoblje Anastazija I. (491. – 518.), a najmlađe u vrijeme Emanuela I. Komnena (1143. – 1180.). Najviše kovanica pripada vremenu Justinijana I. (527. – 565.) i grupi tzv. anonimnih folisa iz 10./11. stoljeća. Kovanice većinom dolaze iz konstantinopolske kovnice, a pojedini primjerci i iz kovnica u Nikomediji, Antiohiji, Kiziku te Solunu, uz jedan primjerak iz pretpostavljene salonitanske kovnice. Među rjeđe primjerke ubrajaju se zlatnik Konstantina IV. (668. – 685.) i srebrnjak Lava VI. (886. – 912.). U zbirci se nalaze i dva zlatnika Romana III. Argira (1028. – 1034.). Iako ni za jednu kova nicu nije poznato točno mjesto nalaza, može se razložno pretpostaviti da potječu iz Hercegovine, točnije, s prostora hercegov ačke franjevačke provincije.