(untitled) (Archaeologia Adriatica, 2026)
U radu predstavljamo dva nova AMS14C datuma dobivena datiranjem koštanih artefakata iz špilje Kopačine (otok Brač), koji predstavljaju važan doprinos razumijevanju kronologije ovoga nalazišta. Dobiveni datumi uspoređeni su s ranijim rezultatima radiokarbonskog datiranja te kritički razmotreni u odnosu na postojeće interpretacije kulturne stratigrafije. Rezultati upućuju na određeni stupanj miješanja slojeva, ponajprije kao posljedicu arbitrarnog sustava iskopavanja provedenog tijekom ranijih kampanja, što ističe potrebu za oprezom pri korištenju rezultatima dosad provedenih kvantitativnih analiza litičke i faunske građe. U širem kontekstu istočnojadranskog mezolitika, novi datumi dodatno dovode u pitanje hipotezu o postojanju pouzdano definiranih mezolitičkih horizonata u Kopačini te potvrđuju važnost revizijskih istraživanja temeljenih na suvremenim metodološkim standardima, uključujući precizno dokumentiranje stratigrafije i integriranu analizu različitih kategorija materijalne kulture.