Kasnosrednjovjekovna i novovjekovna glazirana keramika s lokaliteta sv. Križ u Ninu (Archaeologia Adriatica, 2007)
U radu se obrađuje kasnosrednjovjekovna i novovjekovna glazirana keramička građa pronađena u istraživanjima lokaliteta Sv. Križ u Ninu od 1969. do 2000. godine. Nalazi najvećim dijelom potječu iz gotičko-renesansne kuće otkrivene u neposrednoj blizini crkve sv. Križa. Glazirana keramika s ovog lokaliteta pripada luksuznom stolnom posuđu proizvedenom u radionicama Italije i Španjolske, koje u tom razdoblju imaju primat u proizvodnji ove skupocjene keramičke građe. Keramičkim nalazima možemo pratiti način života, kulturu življenja i gospodarske prilike u Ninu od 14. do 17. stoljeća, kao i dobre trgovačke veze naših krajeva s ostalim mediteranskim zemljama.
Keywords: glazirana keramika; kasni srednji vijek; lončarske radionice; Nin; novi vijek