Liburnski carski kult (Archaeologia Adriatica, 2008)
Ključnu ulogu u širenju carskog kulta u Iliriku odigrao je Tiberijev namjesnik Publije Kornelije Dolabela, u čije je doba vjerojatno i organiziran liburnski pokrajinski carski kult ad aram Augusti Liburnorum. Zasada je teško reći prethodi li on provincijskom iliričkom kultu, kao što je to slučaj u Hispaniji, gdje je pokrajinski kult kod Asturaca i Kantabra prethodio organiziranju središnjeg provincijskog kulta u Taraku. Restauracija carskog kulta u cjelini, a time i liburnskog, započinje dinastijom Flavijevaca, kada Skardona postiže municipalni status.
Keywords: carski kult; liburnski kult; Tiberije; conventus; ara Liburnorum; Dolabela