Krist i apostoli na relikvijaru iz Novalje u općem kontekstu starokršćanske ikonografije (Archaeologia Adriatica, 2008)
U članku se raspravlja o ikonografiji poligonalnog srebrnog relikvijara iz Novalje unutar općeg konteksta starokršćanske ikonografije druge polovice 4. stoljeća i početka 5. stoljeća. U tom razdoblju posebno su popularne tzv. kristocentrične scene kojima su glavni protagonisti Krist, Petar i Pavao, a nerijetko im sepridružuje i čitav apostolski zbor. Plasiranje tih tema vezano je uz specifičan povijesni trenutak Crkve, kojoj je ikonografija poslužila kao instrument za odašiljanje istine o jedinome pravome vladaru Isusu Kristu i njegovu kraljevstvu koji su u kontrapoziciji carskoj vlasti i državi. Središnja scena novaljskoga relikvijara je Traditio legis koja je u starokršćanskoj ikonografiji najzastupljenija u razdoblju između 370. i 410. godine, i to u svim vidovima umjetnosti. Pretpostavlja se da je bila prikazana unutar apside Konstantinova sv. Petra u Vatikanu, čija je ikonografija toga vremena, na žalost, nepoznata. Traditio legis u kombinaciji s čitavim zborom apostola javlja se najviše na sarkofazima s kraja 4. i početka 5. stoljeća. Ovakva se ikonografija u reduciranu obliku javlja na nekoliko relikvijara istoga vremena među koje spada i relikvijar iz Novalje.
Keywords: relikvijar; Novalja; ikonografija; Traditio legis; apostoli