Nova razmatranja o ranobizantskim pojasnim kopčama tipa "Bologna/Balgota" (Archaeologia Adriatica, 2008)
U radu se analiziraju neki primjerci ranobizantskih pojasnih kopči što su otkriveni na područjima južne Italije (Kalabrija, Puglia, Sicilija) i južnog Jadrana (južna Dalmacija, Albanija), uključujući i nekolikoneobjavljenih primjeraka. Autor u njima prepoznaje posebnu regionalnu inačicu tipa "Bologna/Balgota", karakterističnu za navedena područja. Glavna stilska osobina tih kopči je okov ukrašen motivom križa izvedenim na proboj. Kopče se datiraju u 7. st.
Keywords: pojasne kopče tipa "Bologna/Balgota"; južni Jadran; južna Italija; ranobizantsko razdoblje; 7. stoljeće