Pintadera iz Ravlića pećine (Archaeologia Adriatica, 2008)
U članku se objavljuje nalaz pintadere iz kasnoneolitičkog sloja (hvarska kultura) višeslojnog nalazišta Ravlića pećine u zapadnoj Hercegovini (Bosna i Hercegovina), na kojemu su sustavna iskopavanja provedena 1977.-1979. Pintadera je pronađena tijekom iskopavanja obnovljenih 2008., a u stratigrafskom pogledu vezana je za tamošnju IIB fazu (klasična hvarska kultura) koju posebno karakteriziraju slikani ukrasi izvedeni u crusted tehnici. Budući da pintadera nije povezana s nekim posebno indikativnim kontekstom, pitanja njezine funkcije, značenja i uporabe na tome nalazištu posve su otvorena. Uzimajući u obzir različita mišljenja o uporabi istovrsnih nalaza na drugim nalazištima, koncepcijsku i likovnu podudarnost ukrasa na pintaderi s motivima na slikanoj keramici iz Ravlića pećine, koji su zbog tehnike izvođenja po mišljenju autora posve neprikladni za praktičnu uporabu, pa im pripisuje karakter predmeta namijenjenih posebnim prigodama, autor i pintaderu povezuje s posebnim ritualnim aktivnostima stanovnika Ravlića pećine.
Keywords: pintadera; neolitik; Ravlića pećina