Skulpture nimfi iz Jadera (Archaeologia Adriatica, 2008)
Nimfe (grč. Νύμφαι, lat. Nymphae) su božice voda, šuma i gora kod Grka i Rimljana. Kćeri su različitih roditelja, često i nepoznatih, a u hijerarhiji bogova zauzimale su niže mjesto, mnoge čak nisu bile ni besmrtne. Krajem studenoga 2006. godine vršena su zaštitna arheološka istraživanja u dijelu južnog krila samostana sv. Nikole u Zadru. Najzanimljiviji su nalazi dviju skulptura nimfi. Skulpture su po svoj prilici pripadale malom nimfeju ili fontani rimske gradske vile (domus urbana). Iz Zadra potječe i ležeća figura nimfe s kraja 1. ili ranog 2. st. nakon Kr., otkrivena u arheološkim istraživanjima rimskog foruma. Otkrivena je uz nimfej, sekundarno upotrijebljena kao poklopac gradske kloake. U Arheološkom muzeju u Zadru čuva se još jedna polovično sačuvana skulptura nimfe, o kojoj nemamo, na žalost, podataka o mjestu nalaza. Spada u ikonografski tip nimfa sa školjkama s razgolićenim gornjim dijelom tijela i plaštom koji klizi niz bokove. Sve četiri skulpture nimfi, o kojima se govori u ovom radu, mogu biti datirane u približno isto vrijeme, kraj 1. ili 2. st. nakon Kr.
Keywords: nimfe; kult; skulpture; Zadar; Iader