Oslobođenik Lucius Peticius Helius (Archaeologia Adriatica, 2008)
U Zadru su tijekom 2006. i 2007. godine vršeni arheološki nadzori i zaštitna istraživanja prilikom gradnje nove infrastrukturne mreže i kolektora. Zahvat se protezao od Puta Murvice do Trga Petra Zoranića, odnosno do kraja Medulićeve ulice. Zaštitna arheološka istraživanja temeljito su provedena i na Trgu Petra Zoranića, posebno zbog toga što su se na toj poziciji očekivali značajniji arheološki nalazi. Takva očekivanja bila su predvidiva stoga što je već 1908. godine J. Bersa na tom mjestu vršio sondažna arheološka istraživanja. U odnosu na dosadašnje spoznaje, koje baštinimo s početka 20. stoljeća, najnovija zaštitna arheološka istraživanja pružila su cijeli niz novih i potpunijih saznanja o fortifikacijskom sustavu Zadra od rane antike do 13. stoljeća po Kristu, ali i jedan novi antički epigrafski nalaz. Pronađen je kao spolija na vanjskoj strani srednjovjekovnog ulaza. Riječ je o središnjem epigrafskom dijelu rimske nadgrobne stele s cjelovito sačuvanim natpisom i natpisnim poljem. Komemorator na steli je Lucius Peticius Helius, oslobođenik Lucija Peticija, koji za života podiže spomenik sebi i svojima i ženi Fabiji Veneriji. Po onomastičkim i paleografskim odlikama može se zaključiti da je spomenik nastao koncem 1. ili u 2. stoljeću po Kristu.
Keywords: Zadar; Iader; antika; epigrafija; Lucius Peticius Helius; Fabia Veneria; libertus