Aes grave iz Jesenica (Archaeologia Adriatica, 2008)
U zbirci Arheološkog muzeja u Splitu čuva se primjerak aes grave tipa Apolon/Apolon (RRC 18/1). Pripada emisiji kovnice u Rimu iz 275. do 270. godine prije Krista. Nađen je oko 1901. godine u Jesenicama. Bilo kakve pojedinosti o kontekstu nalaza nisu poznate. Jesenice su selo na oko 200 do 250 m nadmorske visine, na padini Peruna - južna kosa planine Mosor. Uz ostale helenističke nalaze sa šireg područja Jesenica, na potezu uz obalu između Splita i Omiša, ovaj nalaz bi mogao svjedočiti o vezi Ilira s Grcima iz Ise i Farosa, preko obližnjeg Epetija, odnosno s prvim rimskim trgovcima koji su najvjerojatnije putem grčkih kolonija došli u kontakt s Ilirima. Pored aes grave iz Jesenica u zbirci Arheološkog muzeja u Splitu nalaze se još tri semisa, frakcije vrijednosti polovine aes grave. Dva su tipa bik/kotač (RRC 24/4), emisija iz 265.-242. pr. Kr., a jedan tipa Saturn/pramac broda (RRC 35/2), emisija iz 225.-217. pr. Kr. Ovako rani rimski novac na ilirskom području nije služio kao novac, već je najvjerojatnije smatran vrijednim predmetom od bronce, osebujnog izgleda, pa je kao takav i pohranjen, a nije korišten za izradu drugih brončanih predmeta.
Keywords: aes grave; Jesenice; ranorepublikanski novac