Zagrepčanin Pavao Nikolin - student, profesor i djelatnik pariškog sveučilišta (Archaeologia Adriatica, 2008)
Pavao Zagrepčanin, u službenim spisima Paulus de Sclavonia, sin Nikole iz Zagreba, svećenik zagrebačke biskupije i siromašni student kolegija Sorbone, na fakultetu artium Pariškog sveučilišta prvi put se spominje 1415. da bi već tijekom 1418. susljedno postigao bakalaureat, licencijat i doktorat ès-arts. Anglonjemačka nacija, kojoj je kao student iz jugoistočne Europe pripadao, dodijelila mu je franak i četiri novčića pripomoći za namirenje uobičajenih pristojbi prilikom postizanja rečenih akademskih naslova. Nakon uspješno završenog studija na Fakultetu artium, s uspjehom upisuje studij teologije postavši u rujnu 1421. baccalaureus sententiarum, a 4. kolovoza 1422. korporacija Pariškog sveučilišta upućuje molbu caru Sigismundu, ugarsko-hrvatskom kralju, da njezinu članu a svom podaniku Pavlu Nikolinom dodijeli nadarbinu u zemljama krune sv. Stjepana. Pavao ostaje u Parizu i 6. travnja 1424. anglonjemačkoj naciji jamči za Martina de Bereck, svećenika zagrebačke biskupije kao što je i sam, pripravnika za bakalaureat èsarts. Nakon što je Martin 1. lipnja 1424. izabran prokuratorom anglonjemačke nacije, ova je 16. prosinca iste godine Pavla kandidirala za rektora Pariškog sveučilišta. Kandidaturi se suprotstavlja Martin de Bereck, optužujući hrvatskog sveučilištarca za nelojalnost prema sveučilišnoj korporaciji. Tom prilikom Martin de Bereck izjavljuje da se Pavao u zapisnicima lažno potpisuje kao Paulus de Hungaria, a on je zapravo de Sclavonia, jer je kao Zagrepčanin građanin/podanik slavonskog dijela Trojednice. S promjenljivom srećom i obratima spor hrvatskog sveučilištarca s anglonjemačkom nacijom na Pariškom sveučilištu potrajat će punih jedanaest godina. Do izmirenja dolazi 1437. kada uporni Zagrepčanin javno odustaje od sudskog traženja zadovoljštine. U međuvremenu su Englezi napustili Pariz, koji je bio pod njihovom upravom od 1420. do 1437., što je dovelo do konačnog sređivanja odnosa unutar Pariškog sveučilišta. 29. svibnja 1439. pod svodovima velebne pariške katedrale Pavlu je uručena diploma i naslov licencijanta iz teoloških znanosti.
Keywords: Pavao Zagrepčanin; Pariško sveučilište; Sorbona; Anglonjemačka nacija Pariškog sveučilišta; Slavonija; Hrvatska