Maksimijanov aureus iz skupnog nalaza u Petrijancu 1808. god. (Archaeologia Adriatica, 2008)
Potaknut nalazom značajnog rimskog carskog novčanog blaga u Petrijancu godine 2005., pisac opisuje ono starije zakopano blago iz 1805. Sadržavalo je prekrasni zlatni nakit, jedan jedinstveni zlatni medaljon Kara i Karina, te približno 230 aureja rimskih careva od Trajana do Dioklecijana i Maksimijana. Nakit se čuva u Bečkom Povjesno umjetničkome muzeju, a novac je raspršen. Jedini primjerak, za kojeg se s pouzdanošću znade da je iskopan u Petrijancu jest aurej Maksimijana, iskovan u Nikomediji 305./306. po Kr. Čuva se u Numizmatičkoj zbirci Arheološkoga muzeja u Zagrebu.
Keywords: Petrijanec; Maksimijan; aureus