Odnos između volumena i promjera posude (Archaeologia Adriatica, 2009)
Za određivanje funkcije posude važnu ulogu igra volumen. Budući da se u slojevima naselja rijetko pojavljuju čitave posude, njihov volumen može se približno odrediti isključivo na temelju promjera. U prvome su redu za to prikladni ulomci ruba odnosno ulomci s očuvanim područjem oko vrata posude. Ovakav se postupak određivanja volumena može provjeriti i to na način da se u skupini čitavih posuda poznati volumeni usporede s promjerima.
Keywords: istočne Alpe; rani srednji vijek; volumen posude; grupe posuda s obzirom na veličinu; promjer oboda i vrata; referente table lokalnih oblika