Nalaz fibule seobe naroda iz Brguda kod Benkovca (Archaeologia Adriatica, 2009)
U radu se obrađuje lučna fibula pronađena na položaju Jarebinjak u Brgudu kod Benkovca. Tipološkostilskom analizom i usporedbama s fibulama s panonsko-podunavskog područja, odnosno prostora današnje Madžarske, utvrđeno je da taj nalaz treba pripisati Gepidima. Datira se u sam kraj 5. ili u prvu trećinu 6. stoljeća, a nastala je po svoj prilici u nekoj od radionica na dalmatinskom području. Fibula iz Brguda nov je prinos poznavanju gepidskog boravka na našim prostorima u doba Istočnogotskog kraljevstva, a ona je ujedno i jedna od dodatnih indicija da rimsko naselje Alveriju (Alveria) treba smjestiti upravo na gradinu Jarebinjak.
Keywords: seoba naroda; Gepidi; Brgud; Jarebinjak; Alveria; lučna fibula