Vojnička nadgrobna stela severskog razdoblja iz Lobora (Archaeologia Adriatica, 2009)
Vojnička stela iz Lobora kod Zlatara (Hrvatsko zagorje), danas u Arheološkome muzeju u Zagrebu, višekratno je objavljena u sklopu većih zbirki raznorodnih kamenih spomenika, ali uz posve sažeto predočenje osnovnih povijesnih, epigrafskih i ikonografskih podataka. Ovdje se taj spomenik razrađuju opširnije, s naglaskom na analizi ukupne ikonografije i formalne tipologije kao osnove za datiranje u razdoblje oko 220.-250., pri čemu se ispravljaju pojedina pogrješna opažanja ili tumačenja iz prethodnih objava. Osim toga, nastoji se ustanoviti radioničko podrijetlo u kontekstu noričko panonske grobne umjetnosti, ali i društvene okolnosti nastanka stele kao vojničkog spomenika u razdoblju izrazite povlaštenosti vojničkog sloja u provinciji Panoniji.
Keywords: nadgrobna stela; Lobor; Panonija; vojnici