Osvrt na staklene priloge iz starohrvatskog groblja na Ždrijacu u Ninu (Archaeologia Adriatica, 2010)
U prilogu se na temelju novih spoznaja obrađuju stakleni nalazi (boca loptastoga tijela i dvije čaše na nozi) iz dostojanstveničkog, trojnog groba 322, te iz groba 310, sa starohrvatskog groblja na Ždrijacu u Ninu. Analizom dekorativnih elemenata, produkcijskih varijanti i kronoloških pokazatelja donesena je šira tipološka razrada, u kojoj se posebice ukazuje na tradicije kasnoantičkih, ranobizantskih radionica 6. i 7. stoljeća, koje su vidljive i na ninskim nalazima. Oživljavanje proizvodnje staklenih predmeta i posuđa, te kontinuiranje uzoraka u proizvodnji u staklarskim radionicama istočnog Sredozemlja, kao i u staklarskim radionicama sjeverne Italije, osobito onih koje možemo smatrati bizantskim filijalama, posebno je važna sastavnica u tumačenju staklenih priloga iz groba obitelji starohrvatskog odličnika. Jer i dospijeće tih predmeta u ninske grobove treba tražiti u trgovačkim, političko-diplomatskim, ili susretima na tragu kristijanizacije koje je ninski dostojanstvenik mogao ostvarivati sa Bizantskim ili Franačkim elitama.
Keywords: Nin; Ždrijac; starohrvatsko groblje; kasnoantičko staklo; ranosrednjovjekovno staklo