O problemu pokapanja u naseljima od 9. do 10. stoljeća na području Slovačke (Archaeologia Adriatica, 2010)
Grobovi u naseljima 9. i 10. stoljeća su rijedak način ukopa. Analiza grobnih nalaza ukazala je na sve elemente pogrebnog ritusa. Međutim, tek kad se u rašččambu uključe i povijesni izvori, moguće je razlučiti razloge pokapanja unutar naselja koji se povezuju s iznimnim društvenim položajem pokojnika. Te su individue mogli steći poseban položaj prekršivši zakon, a smrt ih je spriječila da isprave svoju grešku. Sličan drugorazredni društveni status mogli su dobiti i pojedinci koji su umrli neuobičajenom smrću ili u nejasnim okolnostima. Takav način ukopa nije odraz krize, nego označava jačanje pravne svijesti među članovima velikomoravskog društva.
Keywords: Slovačka; naselja; rani srednji vijek; inhumacija; netradicionalni sustavi