Splitska katedrala u ranome srednjem vijeku (Archaeologia Adriatica, 2010)
Raspravlja se o predromaničkoj fazi splitske katedrale, nastale preuređenjem antičkoga hrama (Dioklecijanova mauzoleja). Donose se osnovna povijesna vrela i sažeti prikaz historiografije koja se odnosi na ranosrednjovjekovne intervencije na građevini. Pozornost je usredotočena na liturgijski namještaj u kome se razlučuju tri skupine: pretkarolinška (od druge polovice VII. do druge polovice VIII. stoljeća), karolinška i rana postkarolinška (od druge polovice VIII. do kraja XI. stoljeća te kasna predromanička i rana romanička u XI. stoljeću.
Keywords: Split; katedrala; rani srednji vijek; liturgijski namještaj