Numizmatički nalazi s arheološkog lokaliteta Pakoštane - Crkvina (Archaeologia Adriatica, 2010)
Lokalitet Pakoštane-Crkvina, smješten na položaju Košević, na zapadnoj obali Vranskoga jezera, u neposrednoj blizini ceste koja povezuje Pakoštane i Vranu, sustavno istražuje Odjel za arheologiju, Sveučilišta u Zadru. Od mnoštva arheološke građe autori su ovom prigodom izdvojili numizmatičke nalaze otkrivene tijekom dosadašnjih pet istraživačkih kampanja. Do sada je pronađeno ukupno 11 primjeraka novca, koji obuhvaćaju širok kronološki raspon od 4. do 18. stoljeća. Numizmatička građa s lokaliteta Pakoštane-Crkvina pronađena je u lošem stanju očuvanosti. Nakon čišćenja i konzervacije ipak je bilo moguće sa sigurnošću odrediti vremensku pripadnost deset očuvanih numizmatičkih nalaza. Ova numizmatička građa predstavlja odraz povijesno-trgovinskih zbivanja šireg prostora Sredozemlja, a samim time i grada Zadra i njegove šire okolice kojeg je i lokalitet Pakoštane-Crkvina nerazdvojni dio.
Keywords: Pakoštane; Crkvina; numizmatika; novac; Venecija