Novi infundibulum na nekropoli antičkog Jadera (Archaeologia Adriatica, 2013)
Na nedavnim zaštitnim arheološkim istraživanjima u Ulici fra Ivana Zadranina u Zadru potvrđena je zona nastavka antičke nekropole. Tom je prigodom ustanovljeno 35 antičkih ukopa. Velika većina otkrivenih grobova su paljevinski grobovi s veoma bogatim nalazima i prilozima. Jedan od njih je i incinerirani ukop – grob 34, u kojem je pronađen i stakleni lijevak – infundibulum. Na zadarskom području s novim je nalazom lijevka do sada otkriveno čak sedam u cijelosti očuvanih staklenih infundibula. Uz dva lijevka bez konteksta nalaza, svi su ostali otkriveni u grobnom kontekstu incineriranih ukopa pri arheološkim istraživanjima antičke nekropole Jadera. Stakleni lijevci posve su specifičan i rijedak oblik slobodno puhanog staklenog posuđa koje služi za pretakanje a ne za pohranu različitih tekućina. Možda su upravo nalazi brojnih staklenih lijevaka na ovom prostoru, a za koje se pretpostavlja da su istočnomediteranske produkcije, rezultat aktivnosti prerade aromatičnog i ljekovitog bilja. Toj pretpostavci ide u prilog i brojnost nalaza ostalih staklenih oblika, ali i postojanje lokalne staklarske radionice (ili više njih). Stoga potrebaza staklenim proizvodima općenito, pa tako i za lijevcima, s obzirom da je staklo veoma neutralno na sadržaje koji se u njemu pohranjuju, ima svoje uporište u aktivnostima proizvodnje različitih farmaceutskih pripravaka. Ako je suditi po staklenim lijevcima, takva se aktivnost odvijala u drugoj polovini 1. st. po. Kr.
Keywords: infundibulum; stakleni lijevak; antička nekropola; Jader