Stakleni aribali iz Jadera (Archaeologia Adriatica, 2013)
U radu se obrađuju stakleni recipijenti koji su u ranocarskom periodu činili važan dio toaletnog pribora. Riječ je o aribalima (aryballoi), spremnicima za pohranu raznih kozmetičkih pripravaka za njegu tijela. U Zadru je do danas evidentiran 21 primjerak i svi su otkriveni na jadertinskoj nekropoli u grobnim cjelinama 1. i 2. stoljeća. Na temelju morfoloških značajki i kronološkog konteksta aribali su podijeljeni u pet skupina. Detaljna je obrada pokazala da većina primjeraka iz 1. stoljeća i prve polovine 2. stoljeća pripada izrađevinama istočnomediteranskih radionica. Iznimku čini aribal s rebrastom dekoracijom koji sadrži obilježja zapadnog radioničkog kruga druge polovine 1. stoljeća. Raznolikost i luksuznost primjeraka i u ovom segmentu sitne materijalne građe čine antički Zadar jednim od najvažnijih nalazišta na karti Mediterana.
Keywords: Jader; rimsko staklo; aryballos; tehnike izrade; importi; trgovina