Optjecaj novca u kasnoantičkom Zadru (Archaeologia Adriatica, 2013)
U radu se donosi katalog 223 kovanice koje se čuvaju u Antičkom odjelu Arheološkog muzeja Zadar, za koje se na osnovu dokumentacije zna ili pretpostavlja da potječu s prostora antičkog Zadra. Na temelju dijela ovog novca, kojem se s većom sigurnosti moglo pretpostaviti podrijetlo te nalaza poznatih iz ranije literature, formiran je uzorak od 154 kovanice koji je poslužio za analizu intenziteta optjecaja novca u razdoblju između 294. i 455. godine u Zadru. Usporedba krivulje intenziteta dotoka novca iz Zadra s uzorkom koji pokriva prostor sjeverne Dalmacije pokazala je kako Zadar odstupa od obrasca tipičnog za sjevernu Dalmaciju. Najuočljivije razlike odnose se na maksimalne vrijednosti indeksa optjecaja, koje za zadarski uzorak pokazuju kovanice kovane u intervalima između 348. i 388., a kod uzorka sjeverne Dalmacije kovanice kovane u intervalima između 330. i 341. Nakon pomnije analize zaključuje se kako je indeks optjecaja novca kovanog do 378. kod oba uzorka srodno strukturiran, dok onaj kovan kasnije pokazuje znatna odstupanja. Upravo te godine vodila se poznata bitka kod Hadrijanopola.
Keywords: kasna antika; sjeverna Dalmacija; Zadar; optjecaj novca