Bog Armatus na natpisima s Duvanjskog polja (Archaeologia Adriatica, 2014)
Prigodom istraživanja na Karauli u Duvnu 1896. godine C. Patsch je među ostalim posvetnim spomenicima pronašao dva posvećena božanstvu Armatu. Većina znanstvenika prihvatila je njegovo mišljenje da je riječ o autohtonom božanstvu, iako Patsch tom prigodom nije naveo koja bi funkcija i kakav karakter bio navedenog božanstva. U ovom radu pokušat će se dati potpuniji osvrt na navedeno božanstvo, teze i argumente da je riječ o autohtonom božanstvu te izložiti različita mišljenja o njegovoj funkciji i karakteru.
Keywords: božanstvo rata; Iliri; Armatus; Duvanjsko polje; Karaula; Mars; interpretatio Romana