Bilješke uz naronitanski spomenik CIL 3 8438 (Archaeologia Adriatica, 2017)
U radu se raspravlja o znamenitom, ali nažalost izgubljenom naronitanskom nadgrobnom spomeniku CIL 3, 8438 s dona militaria i centurionskim insignijima na čeonoj strani. Ukazuje se na zanimljivi način na koji je izgubljen, tipološku pripadnost spomenika, jedan neprimijećeni element ikonografije (vitis), a na kraju se predlaže i datiranje. Usputno se osvrće i na složenu problematiku postrojbe u kojoj je pokojnik služio u trenutku smrti, tj. pitanje jesu li kohorta Camp. bez ili s rednim brojem I jedna ili dvije postrojbe.
Keywords: Narona; centurion; ara; 13. legija; Prva kohorta Campana / Campanorum