Kasnosrednjovjekovne staklene svjetiljke iz Zadra (Archaeologia Adriatica, 2018)
Staklene svjetiljke pripadaju brojnim (kasno)srednjovjekovnim i novovjekovnim interijerima na istočnoj obali Jadrana. Njima se osvjetljavao prostor skromnih seoskih crkava, raskošnih gradskih katedrala, u manjoj mjeri i profanih, prvenstveno stambenih građevina. Pored jednog primjerka tzv. zvonolike svjetiljke (konična tijela s produženom prošupljenom drškom na dnu), skupinu obrađenih svjetiljki s prostora povijesne jezgre Zadra čine bikonične svjetiljke s ručkicama za vješanje, poznate i kao svjetiljke islamskog ili orijentalnog tipa. Okvirno su datirane u razdoblje od kraja XIV. do početka XVI. stoljeća. Premda pronađene u ulomcima, ističu se visokim stupnjem sačuvanosti i svakako su vrijedan pokazatelj tipološke zastupljenosti tog svakodnevnog uporabnog predmeta na obalnom dijelu Dalmacije.