Lastvine - eneolitičko nalazište u Benkovcu (Archaeologia Adriatica, 2018)
U članku se obrađuju rezultati iskopavanja koja su 2009. – 2010. provedena na eneolitičkom naselju Lastvine u Benkovcu kod Zadra. Na temelju tipoloških i stilskih karakteristika keramičke građe, koja čini najbrojniju skupinu arheoloških nalaza, nalazište je sa sigurnošću moguće pripisati ranomu eneolitiku i povezati s više istodobnih pećinskih nalazišta na širem području istočnog Jadrana i zaleđa čiju najvažniju karakteristiku čini kanelirana keramika. Međutim, za razliku od njih, Lastvine su prvo nalazište na otvorenom, a istodobno i prvo jednoslojno naselje s tom keramičkom vrstom. Osim toga, stanovite razlike postoje i u tehnici izvođenja toga ukrasa.