Inventar nalaza i višefazno groblje uz utvrdu Sokol u Konavlima (Archaeologia Adriatica, 2021)
Izneseni su rezultati arheoloških istraživanja provedenih uz utvrdu Sokol u Konavlima 2012. i 2013. godine, te rezultati antropološke analize i analize radioaktivnim ugljikom 14C. Lokalitet Sokol ima dugi kontinuitet u naseljavanju počevši od prapovijesti do ranog novog vijeka. Istraživanje prostora uz utvrdu podijeljeno je na četiri velike sonde od kojih je najkompleksnija ona uz njezinu južnu stranu. Višefazno groblje smješteno je uz južnu i istočnu stranu utvrde s manjim brojem grobova uz njezinu sjevernu stranu. U svim sondama pronađeni su duboki slojevi formirani potresima koji su bili česti na dubrovačkom području. Ti slojevi su osim grobova i ostataka arhitekture sadržavali i kamene gromade koje su se urušile s utvrde tijekom potresa te mnoštvo raznovrsnih nalaza širokog vremenskog raspona, od prapovijesti do novog vijeka. Utvrda je napuštena 1672. godine. Antropološkom analizom obuhvaćeni su svi pronađeni kosturni ostaci iz bolje i slabije sačuvanih grobnih cjelina, čime su definirani ostaci 92 osobe, od čega 57 odraslih i 35 djece. Pregledom osteološkog materijala također su dokumentirane patološke promjene nastale za života osoba. Određivanje starosti kosturnih ostataka provedeno je metodom 14C. Određena je starost kostura u rasponu od 5. do 19. stoljeća. Istom metodom provedeno je i mjerenje starosti karboniziranih badema koji su datirani u starije željezno doba (750. – 400. cal BC).
Keywords: analiza radioaktivnim ugljikom 14C; antika; antropološka analiza; arheološki nalazi; arheološko istraživanje; Dunave; Konavle; novi vijek; prapovijest; srednji vijek; utvrda Sokol; višefazno groblje