Rimska luka Ancona u Trajanovo doba: veličina, kapacitet i urbano područje (Archaeologia Adriatica, 2021)
U doba Trajana, Ancona je bila jedna od najvećih luka na zapadnom Jadranu. U prošlosti su znanstvenici sagledavali njezine ostatke s ograničenog povijesnog i topografskog motrišta. U ovome radu razmatra se rimska luka Ancona u carskom razdoblju kroz multidisciplinarnu analizu književnih, arheoloških i epigrafskih izvora. Rad preispituje veličinu, kapacitet i urbano okruženje luke Ancone. U prvome djelu, kroz topografska razmatranja i podatke o iskapanjima donosi se pregled oblika i razvitka luke i prepoznaju elementi koji se ponavljaju, među ostalima gat, mol(ovi), svjetionik, horrea itd. Drugi dio bavi se izvođačima i investitorima zaslužnima za izgradnju luke Ancone. U trećem dijelu preispituje se kapacitet luke. Epigrafski i statistički podatci te podatci prikupljeni u istraživanjima olupina potopljenih brodova omogućili su procjenu kapaciteta luke kroz analizu širine vezova, načina vezivanja brodova i brodskih manevara. Četvrti dio istražuje njezino urbano okruženje i iznosi zaključke u pogledu praktičnih i spomeničkih obilježja luke. Informacije koje idu u prilog topografiji luke te epigrafski i arheološki podaci prikazani su u tablici.
Keywords: Jadran; Ankona; luka; Trajan