Projekt sustavnog terenskog pregleda neolitičkog nalazišta Graduša – Lokve (Archaeologia Adriatica, 2023)
S nalazištem srednjeg i kasnog neolitika Graduša – Lokve u Islamu Grčkom (sjeverna Dalmacija) povezano je mnogo otvorenih pitanja. Veličina i granice nalazišta, međusobni prostorni, stratigrafski i kulturni odnosi između naselja srednjeg i kasnog neolitika, te korelacija distribucije površinskih nalaza s objektima iz neolitičkog naselja koji se mogu prepoznati na površini, samo su neka od njih. Kako bi se dali odgovori na neka od navedenih pitanja, proveden je sustavan terenski pregled tijekom veljače 2023. godine. Rezultati istraživanja pridonose boljem poznavanju nalazišta, te će služiti kao podloga u planiranju budućih istraživanja na nalazištu.
Keywords: sustavan terenski pregled; Graduša – Lokve; Islam Grčki; srednji neolitik; kasni neolitik