Od esencije ljepote do zagonetke smrti: rimski paljevinski grob na predjelu Goveja u gradu Visu (Archaeologia Adriatica, 2023)
U radu se donose nalazi otkriveni na predjelu Goveja u gradu Visu na istoimenom otoku, čiji karakter i opisani kontekst pronalaska upućuju na zaključak da je riječ o materijalnim ostatcima antičkog paljevinskog groba. Među njima se posebno ističe unikatna keramička posuda, u ovom kontekstu korištena kao urna, za koju se prema tipičnom morfološkom modelu skifa s barbottine ukrasom predlaže izradba u nekoj od radionica koje su grupirane unutar klase Pontske sigilate, odnosno u nekom od crnomorskih/istočnomediteranskih proizvodnih središta. Njezina posebnost ogleda se u dodanom elaboriranom reljefu, koji svojim prikazom uvelike podsjeća na ukrasne detalje s drugih uporabnih predmeta – aplike s fulkruma klina – a koji se interpretira kao prikaz Artemide/Dijane. Detaljna analiza i kontekstualizacija ovdje predstavljenih grobnih nalaza produbljuje naše spoznaje o izradi i potražnji stolnog posuđa kasnog 1. odnosno 2. stoljeća te otvara nova pitanja o izgledu i rasprostranjenosti isejskih pogrebnih krajolika, kao i o specifičnim odlikama isejskog pogrebnog obreda.
Keywords: Vis; antička Isa; rimski paljevinski grob; pontska keramika; reljefni prikaz Artemide/Dijane; stakleni unguentarij; rimski pogrebni obred