Tragovi maslinarstva u prapovijesti istočnog Jadrana (Archaeologia Adriatica, 2025)
U radu se objavljuju primjeri ostataka ploda maslina iz prapovijesnog vremena na istočnoj obali Jadrana, počevši od neolitika pa sve do željeznog doba. Fizički ostatci koštica masline pronađeni su na četirima prapovijesnim lokalitetima, od kojih se tri danas nalaze ispod morske razine. Najranija poznata pojava masline zabilježena je u neolitiku, dok je početak kultivacije masline na našoj obali dokazan u vrijeme oko 1400 godina prije Krista na nalazištu Turanj – Ričul.
Keywords: maslina (Olea europaea); Hrvatska; Soline – Korčula; Ričul; Vranjic; Nadin