Vela Pećina kod Kali na Ugljanu - novo nalazište kasnoga gornjeg paleolitika na sjevernodalmatinskim otocima (Archaeologia Adriatica, 2025)
U radu se iznose rezultati probnog iskopavanja Vele pećine kod Kali na otoku Ugljanu, s naglaskom na rezultate tehno-tipološke i petrografske analize litičkog skupa nalaza. Razmatra se značenje lokaliteta u mreži naseljavanja gornjopaleolitičkih lovaca sakupljača s obzirom na vremensko razdoblje potvrđeno radiokarbonskim datiranjem i geografski položaj lokaliteta na rubu danas potopljene Jadranske nizine.
Keywords: Vela pećina; Ugljan; gornji paleolitik; epigravetijen; litika