Grob iz starijeg željeznog doba s groblja Nakovana – Zmijna (poluotok Pelješac) (Archaeologia Adriatica, 2025)
Prapovijesno gradinsko naselje Grad u Nakovani jedno je od najistaknutijih naselja iz brončanog i željeznog doba na južnom dijelu istočnojadranske obale. O njegovoj važnosti kao i kompleksnom kulturnom krajoliku u kojem se nalazi, osim do sada pronađene materijalne ostavštine, svjedoče i brojne kamene gomile koje se nalaze u okolici Grada, posebno na brdu Zmijnoj. S obzirom na pretpostavljenu kontinuiranu naseljenost Grada sve do kraja željeznog doba, očekivalo se i postojanje ravnih grobova, što su istraživanja provedena 2020. godine i potvrdila. Na južnim padinama brda Zmijne otkrivena su dva groba na ravnom smještena u blizini mlađih kamenih gomila. Grob smješten pri vrhu brda, na osnovi pronađenih nalaza, datiran je u starije željezno doba. Ostatci više pokojnika bili su položeni u prirodnu udubinu i pokriveni većim kamenim blokovima. U grobu su, osim keramičkih ulomaka, pronađeni predmeti nakita i nošnje koji upućuju na kulturne kontakte sa zaleđem te prostorom zapadnog Balkana na kojem je starije željezno doba obilježeno razvojem glasinačke kulture.
Keywords: starije željezno doba; grob; Nakovana; groblje; južni Jadran; dijadema; višestruki ukop; kulturna povezanost