Srednjoeuropski elementi na srednjem Jadranu i njegovu zaleđu u rano brončano doba – rekapitulacija (Archaeologia Adriatica, 2025)
Istraživanje je uputilo na komplementarnu sliku triju glavnih elemenata, kao indikacije kontakata između prostora srednjeg Jadrana i njegova zaleđa s kulturama ranoga brončanog doba u srednjoj Europi. Istraživanjima je obuhvaćena materijalna kultura iz naselja (licenska lončarija), vojna oprema, odnosno oružje (bodeži s punim drškom) te nošnja (igla s ušicom). Na temelju njihove tipološke analize i njihove rasprostranjenosti, koje pokazuju da se u određenim segmentima međusobno prostorno i vremenski prekrivaju, zaključujemo da su to, u okviru posuške skupine, pokazatelji jednog te istoga kulturnog, a moguće i migracijskog događanja tijekom ranoga brončanog doba.
Keywords: bodež s punim metalnim drškom; cetinska kultura; posuška kultura; rano brončano doba; migracija; licenska keramika; igle s ušicom